TSGM eli Turun Seudun Grillit ja Mättöpaikat

Pekoni deluxe, vanha rahtilaiva
Pekoni Deluxe. Wanha Rahtilaiva

Jarno Kiiski

Turun seudun grillit ja mättöpaikat -Facebook-yhteisön perustaja. Toimin TSGM ry:n puheenjohtajana. Vartuin nuorukaiseksi Turun Runosmäessä, Parolanpolulla, josta sain ensikosketukseni grilliruokaan ja grillikulttuuriin – Sinikan Kioskilta sekä vanhalta Eikan Grilliltä. Hauskana knoppitietona: isäukko (turkulainen keittiömestari ja Turun Sanomista monelle tutuksi tullut Huru-ukko) teki jo 80-luvulla Eikan Grillille kebabkastiketta. Kebab ei tosin vielä silloin lyönyt läpi. Osasyynä saattoi olla se, että kastike oli aivan perkeleen tulista.

Ajatus TSGM-ryhmästä syntyi itse asiassa kebabista. Lennettyäni pihalle eräästä silloisesta kebab-ryhmästä päätin perustaa lapsuuden kaverini ”Salttiksen” kanssa oman Facebook-ryhmän niille, jotka haluavat keskustella perinteisistä grilliruoista – makkaraperunoista, lihapiirakoista, öljyristä jne. Tarkoituksena oli tukea perinteistä suomalaista grillikulttuuria. Ryhmä kasvoi hämmästyttävää vauhtia, ja keskustelu on laajentunut myös pizzoihin, kebabeihin sekä turkulaisiin loistaviin ruokaravintoloihin.

Missiomme on, että perinteikkäät grillit säilyvät Turun katukuvassa ja turkulainen ravintolamaailma voisi paksummin.
 
vanaja

Markus "vanaja" Latvakoski

Olen 45-vuotias Raisiolainen ja yksi Turun seudun grilli ja mättöpaikan moderaattoreista. Grilliruoka on ollut intohimoni lapsuudesta asti. Muistan erityisesti sen hetken, kun kaveri vippasi minulle 5 markkaa ja sain hampurilaisen kotiin vietäväksi pyörän tarakalla – se oli upea kokemus, joka jäi mieleeni ikuisesti. Grilliruoka on sen jälkeen aina ollut intohimoni, ja erityisesti muistelen lämmöllä 80-luvun loppua ja 90-luvun alkua. Tätä nostalgiaa haen myös nykyisestä Grilliruoasta.
Salttis

Salttis

Toinen TSGM ryhmän perustajista, ylläpitäjä sekä TSGM Ry. hallituksen jäsen.

Joni

TSGM Ryhmän moderaattori, joka on myös valittu edustamaan ravitsemus alan ammattilaisen näkemystä asioihin.